Wat is CHMOD?

Antwoord

Chmod staat voor 'Change Modus' en wordt gebruikt om de permissies van een bestand of directory in te stellen onder linux.

Om een bepaalde directory of bestand van rechten te veranderen kunt u in uw FTP programma rechts-klikken op de bestanden (of de map) die u wilt wijzigen. Met 'Change File Attributes/properties' of ook wel 'CHMOD' krijgt u een scherm te zien dat lijkt op onderstaand blok.

Uitleg CHMOD:

Met het commando 'CHMOD' kunt u de rechten van een bestand of directory instellen.

De meest gangbare 'formats' voor chmod zijn:

chmod 644 - standaard voor alle bestanden.
chmod 755 - voor uitvoerbare CGI scripts.
chmod 644 - voor uitvoerbare PHP scripts.

U kunt zelf als volgt 'uitrekenen' welke chmod uw bestand nodig heeft:

Moet het bestand uitvoerbaar zijn: +1
Moet het bestand schrijfbaar zijn: +2
Moet het bestand leesbaar zijn: +4

Het eerste getal staat voor de 'owner' (u zelf).
Het tweede getal staat voor de 'group' (waar u en alle andere klanten lid van zijn).
Het derde getal staat voor de 'world' (de rest, de wereld).

Voorbeeld:

U wilt zelf een bestand kunnen lezen en aanpassen, bezoekers kunnen alleen uw text lezen: chmod 644 bestand.ext
U wilt zelf een bestand kunnen lezen, aanpassen en uitvoeren, bezoekers kunnen alleen lezen en uitvoeren: chmod 755 bestand.ext

Meer informatie over CHMOD kan u terugvinden op wikipedia op de volgende url: http://en.wikipedia.org/wiki/Chmod.

Artikel details
Artikel ID: 38
Categorie: FTP
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.0/5.0 (4)